Hanne Rump: En god feel-good bog kan få stressen til at sive ud af læserens krop.

Hanne Rump er forfatter til både fantasy, romance og science fiction bøger, senest til romance-bogen Det Grønne Sind. Hun fortæller her hvorfor hun elsker feel-good bøgernes verden.

Hvad er dit forhold til feel-good bøger?

Jeg kan ikke huske, at jeg ikke har læst feel-good bøger. I min barndom startede det nok med Susy-bøgerne, som handler om skovriderdatteren Susy og hendes spændende, men trygge opvækst i skoven.

I realiteten læser jeg utrolig bredt så der er både uhygge, mord, spekulativ fiktion og realisme samt klassikere ind over, men jeg vender altid tilbage til mine to favoritter, fantasy og feel-good. Jeg elsker at forsvinde ind i bøgerne, og jeg elsker, at feel-good altid ender med at sætte mig i godt humør. Selv når de dykker ned i nogle af livets svære emner, ved man, at der er en god slutning, og man forlader bogen opløftet / optimistisk på, at alle problemer kan finde deres løsning. Jeg er vild med det.

Hvorfor skriver du fantasy, romance og science fiction?

Helt i udgangspunktet skriver jeg, fordi jeg ikke kan lade være. Det der betyder noget for mig, både når jeg læser, og når jeg skriver, er at der er interessante karakterer i bogen og gerne en handling som på en eller anden måde kan rykke måske både ved de fiktive karakterers overbevisning men måske også ved læserens.

Fantasy er på mange måder et frirum. Det er et sted hvor alt kan ske, men det er også et sted, hvor livets svære sider ofte bliver mere lettilgængelige netop fordi alt er tilladt og alt kan diskuteres i et lidt mere letbenet litterært miljø. Det er vildt og sjovt og god underholdning. Ingen ideer er i udgangspunktet for skøre, og der er ikke noget, der er så sjovt som at brainstorme til en fantasybog. Meget fantasy har også overlap til feel-good, idet det omfatter komplekse personbeskrivelser og deres udvikling, romancer og et grundlæggende optimistisk livssyn. Det er sjovt at læse og endnu sjovere at arbejde med.

I den konkrete feel-good genre arbejder jeg indenfor romanceområdet. Romancen er på mange måder kernen i den menneskelige eksistens. Den tror på at kærligheden kan overvinde alt.

Livet kan være utroligt barsk, og det er det også i min nyeste bog, Det Grønne Sind, men der er et grundlæggende princip om at kærligheden kan overvinde det barske, den kan gøre dig stærk nok til at gennemleve virkelig barske oplevelser og komme ud på den anden side som et helt menneske.

Det er et grundlæggende optimistisk livssyn med en happy end, og det passer godt til mig som person. Jeg er optimistisk af natur og elsker at putte det ind i bøgerne.

Science fiction – eller den spekulative litteratur – jeg er vild med den, fordi den for mig tager sit afsæt lige der, hvor vi er og så spekulerer i, hvordan det kunne være ude i fremtiden.

Jeg er god til at udtænke scenarier for alle mulige ting, som udemærket også kan indbefatte teknologi. Der er dog ingen tvivl om, at det til stadighed er personerne i historierne, som bærer dem frem. I sin kerne er spekulativ fiktion ofte et spørgsmål om, hvad DU ville gøre, hvis du blev stillet overfor et samfund eller en teknologi, der ikke var det, du kunne have ønsket for din fremtid. Det er basis for interessante samtaler, og jeg er vild med at skrive om det.

Hvad er en feel-good bog for dig?

Det er en bog med et grundlæggende optimistisk livssyn. Det er en bog, der ender godt – hvis det er en romance, så er der en såkaldt happy-end, hvor de to hovedpersoner får hinanden.

Bøgerne kan sagtens behandle svære emner – alt fra svære karrierevalg, afhængigheder, seksuelle overgreb til hustruvold, og meget andet. De kan være et rum for debat. De kan samtidig være fremragende underholdning, og de kan også være “kun” underholdning, og det er fint.

Vi har alle sammen brug for at koble af ind imellem, og en god feel-good bog kan få stressen til at sive ud af læserens krop.

Hvad er den seneste bog du har læst, som du vil anbefale i feel-good genren?

Carrie Elks – Angel Sands serien. Den første bog i serien er netop udkommet på dansk og hedder Kærlighedens Ild.

Hvem er dine yndlingsforfattere?

Carrie Elks

Kis Baadsgaard

Marian Keyes

Sophie Kinsella

Colleen Hoover

For fantasy:

Robert Jordan

George R R Martin

Kate Elliot

Pernille Stenby

Karen Inge Nielsen

Og mange flere – jeg læser meget og som sagt meget bredt.

Fortæl om din seneste bog, hvad handler den om?

Det Grønne Sind

Historien foregår i England. Bogens hovedperson er Josefine, og da vi møder hende, er vi hos hendes mormor, Christine som bor i en ‘cottage’ i skoven. Josefine er traumatiseret, og vi skal ikke langt ind i historien, før vi finder ud af, at hun har været udsat for date rape.

Historien handler om hendes traume, og hvordan hun håndterer det. Den handler også om hendes forhold til mormor Christine, og de tråde der løber gennem familiehistorien, som muligvis har ledt frem til, at Josefine nu er så ulykkelig. Men det er en romance, så den handler også om angsten for andre mennesker og især for mænd – hvad sker der med den, når Josefine møder en ny mand og forelsker sig i ham?

Spørgsmålet er, om hun kan finde lykken på trods af fortiden? Det er en romance, så det kan hun – selvfølgelig. Der er meget smerte i historien, men der er også en stærk kvinde, som rejser sig igen, en ubøjelig tro på kærligheden og en optimisme, som måske nok var væk en tid, men som er grundlæggende – lykken venter forude.


Hanne Rump

skriver romance, fantasy og sci-fi. Er desuden også en del af det passionerede Baadsgaards Books.

Se mere om Hanne her:

Hjemmeside: https://hannerump.com/

Facebook: https://www.facebook.com/HanneRump.Forfatter

Foto: Poze Photography

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: