Disse kan hjælpe dig med at læse mere

Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge vores links, når du handler, støtter du feelgoodbooks i at udbrede kendskabet til de hjertevarme historier, uden at det koster dig noget. Tak for din støtte.

Henover de sidste 2-3 år har jeg læst mindre og mindre, og det har frustreret mig, for det gør mig så godt at læse, både på afslapningskontoen, men også fordi jeg elsker at få nye input og perspektiver, hvilket er en af fiktionslæsningens største forcer.

Min koncentration har svigtet, og det har været svært at tage mig sammen til at sætte mig ned med en bog, og når jeg endelig sad med bogen, kunne jeg ikke holde fokus på ordene og sad pludselig og kiggede ud af vinduet i stedet, eller tænkte på noget andet.

Jeg tænkte, at det nok var meget naturligt at have svært ved at fokusere, når hele verden vendte på hovedet med Covid, og jeg hørte jo også fra andre, at de havde svært ved at koncentrere sig om at læse eller skrive.

Og noget af svaret på at jeg blev ved med at lægge bogen fra mig efter et par siders læsning, skal da helt sikkert også findes der. Men der var faktisk en, for mig, usynlig faktor der spillede ind og stjal min læseglæde fra mig.

For tænker du over dit syn, din siddeposition og bogens vægt? Jeg gjorde ikke, før jeg opdagede hvor meget disse ting betyder for evnen til at sidde længe og læse.

3 hjælpemidler som kan få dig til at læse mere.

Vi lever i en tid, der opfordrer til `zapperhjerne´, og det kan lokke mere lige at scrolle gennem Instagram eller forsvinde ind i dybe tråde på Facebook end at sætte sig og fordybe sig i en bog, så jeg tænkte, at det nok var meget normalt, at jeg ikke længere kunne koncentrere mig om at sidde stille med en bog, selvom jeg synes historien var god.

Jeg døjer også med kronisk migræne, så måske var det bare sådan livet var blevet, og jeg skulle bare affinde mig med situationen, og prøve at blive bedre til at lytte til lydbøger? For lydbøger er faktisk en måde, hvorpå mange får læst mere, end de ellers ville, så jeg forstår godt, at det format har vundet så meget indpas. Zapperkultur og pandemier og migræner til trods, så er der faktisk nogle ting, som jeg har ændret som har gjort, at jeg får læst mere og genvundet min læseglæde, ikke mindst.

Lydbogen det første hjælpemiddel, jeg vil anbefale til dig, som måske også har opdaget, at du læser mindre, end du godt kunne tænke dig.

Udfordringen med lydbøger er dog, at man skal kunne lide indlæserens stemme og måde at læse op på. Men finder man så en indlæser man kan lide, så kan man jo søge på deres navn og se hvad de ellers har indlæst, og på den måde blive inspireret.

Jeg selv skifter mellem at høre en bog og så læse den næste bog, da jeg synes at jeg får noget forskelligt ud af oplevelsen, alt efter om jeg lytter eller selv sidder og læser med bogen i hånden; ligesom der er forskel på, hvordan det opleves at læse en bog og se samme historie som film.

Jeg er ikke god til at lytte til lydbøger og bare sidde stille, og jeg misser for meget af handlingen hvis jeg hører dem på farten, så for mig er det optimalt at sidde og farvelægge i malebøger imens jeg lytter, eller lægge vasketøj sammen eller snitte grøntsager. Jeg ved at mange kan lide at lytte mens de strikker eller hækler, så på den måde ”stjæler” bogen heller ikke tid fra andre sysler.

En hjælp til tunge bøger

The Book Seat (reklamelink) er et af de nyeste hjælpemidler, som jeg har anskaffet mig, og jeg er stor fan af den! Den vejer ingenting, og gør det nemt at sidde/ligge på alle mulige måder med bogen, og den er også en kæmpe hjælp til at holde kogebøgerne åbne i køkkenet. Jeg så den for et par år siden, men glemte alt om den, indtil jeg en dag måtte sidde i sengen og læse frem for min sædvanlige plads i sofahjørnet, og hurtigt mærkede hvor træt jeg blev i skulderen af at holde bogen åben, uden et armlæn at støtte mig op af.

Min Book Seat. Foto (c) Anja Carolina Christensen

Sådan nogle små irritationsmomenter lægger man måske ikke mærke til på det bevidste plan, man opdager bare, at man ikke læser så meget, som man plejer. Men det kan faktisk godt skyldes at man ikke sidder godt, så at tænke over en god siddeplads og noget godt lys er et godt udgangspunkt for en bedre læseoplevelse.

Har du allerede en god lænestol eller et godt sofahjørne og en god læselampe, så kan du prøve med en pude under bogen, eller Book Seat puden til at gøre det lettere at sidde med bogen.

Har du brug for briller til at læse?

For nyligt var jeg til optiker, fordi jeg var træt af at jeg havde svært ved at se ordentligt, når jeg sad ved min computerskærm og arbejdede. Og halløj nye verden! Det gik op for mig, at en af grundene til at jeg læser mindre og mindre, er at jeg ubevidst anstrenger mig helt vildt for at læse. Bygningsfejl, nærsynet og langsynet på hver sit øje og ingen briller gjorde det til en anstrengelse at fokusere på de små sorte bogstaver.

Jeg elsker mine nye briller! Nu kan jeg læse igen. Foto (c) Anja Carolina Christensen

Efter mine nye briller kom hjem, er det igen en leg at læse. Jeg sidder ikke og lægger bogen fra mig. hele tiden, som før, jeg fortsætter bare med at nyde historien! Det var en for mig usynlig faktor, som jeg ikke selv havde spottet, som gjorde det næsten umuligt for mig at læse en bog.

Så hvis du oplever at dit fokus og koncentration skrider i sømmene, selvom du egentlig har lyst til at læse en bog, så var det måske en god idé at svinge forbi øjenlægen eller optikeren. Synet ændrer sig hele livet igennem, og måske kan et par læsebriller gøre læsningen til en fornøjelse igen?

Jeg har genvundet min læseglæde, og endda fået udvidet måden jeg læser på ved at lytte til lydbøger, og fremover vil jeg altid gøre brug af disse, så jeg kan være sikker på at få læst alle de gode historier som jeg har på min TBR (To-Be-Read-liste):

  • Briller
  • Book Seat pude
  • Lydbøger
  • Et godt sofahjørne
  • En god læselampe

Jeg glæder mig allerede til alle mine kommende læsestunder!

Har du nogle hjælpemidler til at læse mere?

Anja Carolina Christensen er forfatter til feel good og romance bøger. Hendes seneste roman er Bright City Lights. Feelgoodbooks.dk er det sted hun nørder med sin passion for bøger skrevet til kvinder af kvinder.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her og få mere som denne artikel samt Månedens Boganbefalinger direkte i indbakken.

Læs også Hyggehjørnet – når man ikke kan koncentrere sig om at læse

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: